Leef jij al milieubewust?

Duurzaam is in. Je hoort er dan ook steeds vaker over in je omgeving en er wordt in de media veel aandacht besteed aan duurzaamheid. We weten natuurlijk allang al dat een milieubewuste levensstijl belangrijk is en ieder zijn steentje aan een schoon klimaat moet bijdragen. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk? Duurzaamheid is een breed begrip en wordt vaak gelinkt aan CO2-uitstoot, groene energie en windmolens. Waar apparaten en machines steeds slimmer worden ingericht, is het ook ons gedrag dat meer op duurzaamheid moet richten. De wereld wordt namelijk steeds een stukje warmer en dat is niet de bedoeling. Hoe je zelf kunt bijdragen om ons ecosysteem, de luchtkwaliteit en onze energiebronnen met liefde te behandelen lees je in dit artikel.

Afval scheiden

Het eerste wat je kunt doen is je afval scheiden. Iedereen kan afval scheiden, je hoeft er geen extra kosten voor te maken en het is super eenvoudig. Afval is echt een wereldwijd probleem wat voor veel narigheid zorgt. Zorg dus dat je in huis minstens drie soorten prullenbakken hebt staan. Een voor gft-afval, een voor plastic afval en een voor restafval. Naast de producten die in deze bakken horen kun je ook glas, papier en batterijen scheiden. Je kunt een afvalcontainer huren bij de gemeente. Zorg er natuurlijk voor dat je dit in de juiste bak gooit. Van de meeste producten is het wel duidelijk in welke bak het hoort, maar soms is dit niet altijd vanzelfsprekend. Wat doe je bijvoorbeeld met sigaretten, volle stofzuigerzakken en kattenbakkorrels? Online vind je handige overzichten hierbij.

Milieubewust in huis

Naast afval scheiden zijn er nog meer manieren waarmee jij kunt bijdragen aan een duurzame samenleving. Douche bijvoorbeeld minder lang, was op een lagere temperatuur en hang deze buiten te drogen bij mooi weer. Je kunt natuurlijk ook altijd de verwarming wat lager zetten en een dikke trui en warme sokken aantrekken. Verder is het natuurlijk zonde als je lichten aan laat staan, waar je ook het gordijn open kunt zetten voor wat daglicht. Je kleding kun je verduurzamen door tweedehands kleding te kopen en oude kleding naar een kringloopwinkel te brengen. Maak je eigen korte broeken van versleten spijkerbroeken of ga voor een duurzaam merk.

Ook buiten huis

Ook buiten huis zijn er een aantal dingen die je kunt doen. We weten inmiddels allemaal dat onze auto’s veel gassen uitstoten, waardoor je dus beter een keer met de fiets kunt gaan. Moet je te ver reizen om te fietsen, neem dan eens het openbaar vervoer. Die trein, bus en tram rijden nu eenmaal toch wel, dan kun je er maar net zo goed gebruik van maken.

Gerelateerde Blogs

Recente Blogs