Houd je vogels en/of kippen en gedragen de dieren zich gestresst? Willen de kippen niet meer het nachthok in, of niet meer op stok? Worden je vogels en kippen steeds bleker, hebben ze een verminderde weerstand en/of zitten er bloedvlekken op de eieren van het gevogelte? Dan bestaat er een grote kans dat je last hebt van bloedluis. Bloedluis kan enorm veel schade veroorzaken bij je kippen en vogels. In het ergste geval kunnen de kippen verlamd raken of zelfs sterven. Het is dan ook belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen als je vaststelt dat je kippen of vogels last hebben van bloedluizen. Ben je benieuwd hoe je dit het beste aanpakt? Lees dan snel verder.
Wat is bloedluis?
Bloedluizen hebben eigenlijk de verkeerde naam gekregen; doordat de insecten achtpotig zijn, is de juiste naam voor een bloedluis eigenlijk bloedmijt. Bloedluizen of bloedmijten zijn insecten met een van nature grijs-witte tot zwarte kleur. Als de insecten net bloed hebben opgezogen, hebben ze een rode kleur. De vrouwtjes van het insect worden zo’n 0.6 tot 0.8 millimeter groot en de mannetjes worden zo’n 0.2 tot 0.3 millimeter groot. Zowel de volwassen insecten als de larven en nimfen hebben bloed nodig om te kunenn groeien. De insecten kunnen niet goed tegen licht en verkiezen dan ook kiertjes van hokken en nestblokken om in te verschuilen. ‘s Nachts worden ze actief en gaan ze bloed zuigen bij kippen en vogels.
Waar komt bloedluis vandaan?
Bloedluizen komen op verschillende manieren bij je vogels en kippen terecht. Zo kunnen wilde vogels de bloedmijten meebrengen als ze mee-eten in het verblijf van de gehouden dieren. Ook konijnen, ratten en muizen kunnen bloedmijten meebrengen het vogelverblijf in. Daarnaast kunnen oude hokken eitjes van bloedluizen bevatten, het is dan ook belangrijk om nooit een tweedehands kippenhok te kopen. Ook katten, mensen en nieuw aangekocht gevogelte kunnen bloedmijten meenemen en overdragen.
Hoe kun je bloedluis bestrijden?
De beste manier om bloedluis tegen te gaan is door te doen aan preventie en contact met andere dieren en gevogelte zoveel mogelijk te voorkomen. Is het kwaad al geschied? Zet dan roofmijt tegen bloedluis in die de bloedluis op natuurlijke wijze kunnen bestrijden. Roofmijt werkt het beste als je nog geen last hebt van een grote plaag. Heb je last van een plaag van bloedluizen? Gebruik dan eerst diatomeeënaarde en zet daarna de roofmijt in.