Hoe gezond is chocola?

Er wordt tegenwoordig veel geroepen dat chocola zo gezond is. Hoe meer eten, hoe beter. Want chocola eten zonder schuldgevoel, wie wil dat nu niet? Rijst wel de vraag: hoe gezond is chocola eigenlijk? Ben je benieuwd, lees dan even mee.

Flavanolen

Flavawattes? Vooral rond pure chocola hangt een zweem van gezondheid. Dat komt door de antioxidanten in de cacao, de flavonoïden. Uit onderzoek blijkt dat de specifieke flavonoïden in cacao (flavanolen) een gunstig effect hebben op hart en bloedvaten en diabetes zouden kunnen voorkomen. Ok, iedereen aan de chocola!' zou je denken. Er is alleen nog veel onduidelijk. Bijvoorbeeld hoeveel chocola is nodig voor een gunstig effect, welk soort en welk cacaopercentage? In vrijwel alle onderzoeken is chocola gebruikt met bijzonder veel flavanolen. Van dergelijke chocola kan tien gram per dag genoeg zijn voor een gunstig effect.

Maar dat geldt niet voor de repen die in de winkel liggen. In ‘gewone’ cacao zitten minder flavanolen. En omdat cacao een natuurproduct is, wisselt de hoeveelheid flavanolen ook nog eens telkens. Daarnaast gaat een deel ervan verloren bij de verwerking (verhitting) van de cacao. Laat het je er natuurlijk niet van weerhouden een lekker doosje bonbons van goede kwaliteit te kopen. Want er zijn zeker ook gezondheidsvoordelen aan het eten van chocolade.

Eet je mooi

Chocola helpt om je huid tegen de zon te beschermen.De zon veroorzaakt schade aan je huid. De eerdergenoemde flavanolen in chocola helpen om je huid tegen de zon te beschermen. De flavanolen verhogen de dichtheid en hydratatie van je huid en verbeteren de doorbloeding van de huid. En ja we wisten het al, maar chocolade maakt je gelukkig. Dit is ook een groot voordeel natuurlijk. De combinatie van zoet en vet maakt ons blij. Want af en toe jezelf verwennen met wat lekkers kan zeker geen kwaad. Je gaat je er goed van voelen. En dat is ook een gezondheidseffect. Want als we ons goed voelen, zijn we veel resistenter tegen de stress van het dagelijks leven. Dus straks rond de feestdagen kan je je zeker verwennen met een beetje kerstchocolade

PS

De meeste van de bovengenoemde effecten zijn echter wel te danken aan de flavanolen uit cacao. Vandaar dat niet alle chocoladerepen uit de supermarkt dezelfde effecten zullen laten zien. Het beste kun je dus kiezen voor een pure cacaopoeder of cacaonibs. De meeste effecten in onderzoeken vindt men immers bij gebruik van cacao, hoog in flavanolen. Ook bevat chocola een hoog aantal calorieën. Eet het dus met mate. Maar geniet in overvloed. 

Gerelateerde Blogs

Recente Blogs